Eχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο. Η ιστορία της κρητικής διατροφής και της κρητικής κουζίνας χάνεται στα βάθη του χρόνου. Αποτελεί τη συνέχεια μιας παράδοσης που ξεκινά από τη μινωική εποχή και φτάνει ως τις μέρες μας.
H κρητική κουζίνα συγκέντρωνε τη γνώση και την εμπειρία που μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά, ενώ ο Αθήναιος, ο Όμηρος, ο Ιπποκράτης και πολλοί άλλοι αρχαίοι Έλληνες σε συγγράμματα τους, μας πληροφορούν για διάφορες παρασκευές από την αρχαία Κρήτη, με υψηλό γαστρονομικό ενδιαφέρον και πλούσια οφέλη υγείας. Ενώ η κουζίνα των αστικών οικογενειών αρέσκεται σε πολύπλοκα εδέσματα με ξενόφερτες επιρροές, ο αγροτικός πληθυσμός εξακολουθεί να στηρίζει την επιβίωση του στη φύση: στα άγρια χόρτα, στους καρπούς, στα όσπρια, στην ελιά και το λάδι. Όλα αυτά όμως, τα πλούτιζε με τη δύναμη της γόνιμης φαντασίας. Μπορούσε να μαγειρέψει τα προϊόντα του με πολλούς τρόπους και να τα κάνει γευστικά και νόστιμα.
Nα επιβιώσει κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, όταν το νησί κατακτήθηκε διαδοχικά από τους Άραβες (824-961), τους Ενετούς (1204-1669) και τους Τούρκους (1669-1898). Οι κατακτητές άλλαζαν αλλά δεν άλλαζε η ψυχή, η θρησκεία, η γλώσσα και... η κουζίνα του Κρητικού! Αυτή η συνέχεια δημιούργησε μια πολιτιστική κληρονομιά, που αποδεικνύεται σήμερα πολύτιμη, μιας και η διεθνής επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο όχι μόνο για την κρητική κουζίνα αλλά και για το "θαύμα της κρητικής διατροφής", το πιο χαρακτηριστικό και ποιοτικά υψηλό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής!
Ηράκλειο Κρήτης
Καφενείο Καραμπουτζέ
Κρουσώνας 700 01 Ελλάδα